top of page
  • Writer's pictureRainer Kasekivi

Trükifaili koostamine plotterlõikuse jaoks - kleepsud, pakendid ja erikujulised tooted

Updated: Sep 25, 2023

Tänapäeva kiirelt arenevas digimaailmas on trükitööstus pidevalt muutuses. Üheks suurimaks faktoriks on uuenevad masinad ja nende isikupärad. Selleks, et need seadmed saaksid aru oma töö ülessandest on oluline esitada neile korrektselt koostatud pdf-failid. Korralik fail tagab, et trükised tulevad välja täpselt nii, nagu soovitud. Siin artiklis vaatame üle, kuidas koostada trükifaili plotterlõikuse jaoks.

Kleeps

Miks on korrektne lõikusfail oluline?


Enne kui sukeldume sügavamale lõikusfaili koostamise nõuannetesse, räägime, miks see üldse oluline on. Korrektne lõikusefail tagab mitmeid eeliseid:

1. Täpne tulemus: Kui trükifail on korralikult ette valmistatud, saab trükikoda tööd alustada ilma lisakorrektsioonide või muudatusteta, mis säästab aega ja ressursse.

2. Vähem vigu: Õigesti koostatud fail vähendab vigade võimalust trükise lõpptulemusena. See tähendab vähem raisatud trükimaterjali ja vähem aega veaparanduseks.

3. Täpne lõikamine: Lõikusefaili loomisel saab määrata täpsed lõikejooned, mis aitavad tagada, et trükis lõigatakse õigesti ja vastavalt soovile.

Nüüd, kui oleme selgitanud, miks korrektne lõikusefail on tähtis, läheme üksikasjadesse.


1. Faili esimene lehekülg


Esimene samm faili koostamisel on panna esimesele leheküljele korrektne PDF trükifail koos 3 mm bleediga. Bleed on oluline, sest see tagab selle, et trükitav kujutis ulatub servadest veidi kaugemale kui vaja, mis võimaldab lõikamisel täpsust ja vältida valgeid servi. Juhul kui sul trükk puudub, siis jäta see samm vahele, kuid veendu, et järgnevatel lehtedel on fail samas suuruses ja formaadis.


Trükifail

2. Teine lehekülg - Lõikejoonis


Teisele leheküljele tuleb asetada ainult plotteri joonis (ilma trükita). Ouline on märkida kõik tööriistad eraldi spot värvina ning võimalusel ka eraldi layeritele.

Spot värv
Spot värv

Väljalõigatava kujutise ehk stantsi joone paksust tee 0,5 pt ja loo uus spot värv nimega "Cut" (Lõige). Kasuta CMYK värviprofiilis tooni (0;100;0;0). See aitab trükikojal mõista, millist osa tuleb välja lõigata.


Soonitav osa märgi spot värviga "Crease". Soone loomisel kasuta samuti paksust 0,5 pt, et tagada selge ja täpne tulemus. Kasuta CMYK värviprofiilis tooni (61;0;100;0).



bleed
Lõikejoonis koos bleediga


3. Eraldi fail nimega “Makett”


Kolmandaks tuleb koostada eraldi fail maketti jaoks, kus on koos nii trükk kui ka plotteri joonis. See on äärmiselt oluline,kuna aitab meie järeltöötlejatel mõista, milline on korrektne lõplik toode.

Kui trükitud osa ja stantsi joonis on ühes failis, on järeltöötlusprotsess sujuvam ja kiirem. See vähendab vigade ja eksimuste võimalust ning tagab, et lõpptulemus vastab täpselt sinu ootustele.


Makett
Makett


plotteri_fail_naidis
.pdf
Download PDF • 442KB

67 views0 comments
bottom of page