top of page
  • Writer's pictureRainer Kasekivi

Mis on Bleed? Ehk kõik mis sa pead lõikevaru kohta teadma

Updated: Sep 27, 2023


Bleed ehk lõikevaru on termin, mida sageli kasutatakse trükise disainis ja tootmises. See on oluline osa trükikvaliteedi tagamisel ning mõjutab seda, kuidas lõpptulemus välja näeb. Selles artiklis uurime lähemalt, mis on bleed ja miks see on oluline.

librix print reklaam
Näidis

Tähendus

Bleed viitab trükise kujundusele, mis ulatub trükise servadest kaugemale. See tähendab, et pildid, värvid või taustad ulatuvad trükise lõppmõõtmetest välja ning tänu selle on tagatud trükitud lehtede ühtlus.

Miks see on oluline?


Kuigi kaasaegsed masinad lähevad iga päevaga aina nutikamas, siis trükimaalmas on tavapärane, et printerite täpsus kõigub umbes 0,5-1 mm ja giljotiini lõige varieerub 1-2 mm. Seega kui trükise servad on määratud ilma bleed'ita, võivad ilmneda valged ääred või ebamäärased piirid, mis rikuvad trükise välimust. Bleed ehk lõikevaru aitabki vältida neid probleeme ja tagab lõpp toote atraktiivse välimuse.

Kuidas luua Bleed ehk lõikevaru?

Bleedi loomine on küllaltki lihtne ja see peaks olema kujundajal esimene asi pärast artboardi suuruse määramist. Siin on samm-sammuline juhend, kuidas seda teha:

1. Määra õige mõõt

Esiteks peate teadma, millise suurusega trükist soovite luua. Seejärel lisage selle mõõtmetele lõikevaru. Tavaliselt on soovitatav lõikevaru vähemalt 3 mm.


Illustrator & Indesign

Juhul kui kasutate küljendamiseks illustratorit või indesigni, siis saate bleedi lisada spetsiaalse lahtri juures kohe faili koostamise alguses.


Illustrator A5 bleed 3mm
Illustrator A5 bleed 3mm
Indesign A5 bleed 3mm
Indesign A5 bleed 3mm
















Illustrator A5 bleed 3mm
Photoshop A5 bleed 3mm

Photoshop

Photoshopis tehtud failidel puudub eraldi bleedi lisamise võimalus. Selle asemel peate liitma soovitud mõõtmetele juurde 6 mm laiusesse ja 6 mm kõrgusesse. Näiteks kui teete Photoshopis A5 (210x148mm) plakatit, siis panete põhja (canvase) mõõduks 216x154 mm



Muud kujundusprogrammid

Kasutades Canvast või muid vabavaralisi kujundusprogramme peaksite sealt alla laadima „PDF Print“ faili, lisama lõikevaru 3-5mm (crop marks and bleed). Pane tähele, et tasuta versioonidega ei pruugi mainitud valikud kättesaadavad olla, mistõttu võib juhtuda, et antud programmidest saadud failid ei ole trükisobilikud.


2. Kujunda oma trükis

Kujundage oma trükis nii, et pildid ja taustad ulatuksid lõikevaru piiridest välja. Veenduge, et oluline teave ei oleks lõikevarus või lõikejoonele liiga lähedal, vastasel juhul võib see minna trükisest kaduma.

Õige bleed
Õige bleed.

Valesti koostatud trükivaruga fail
Valesti koostatud trükivaruga fail.

Photoshop automaatselt bleedi ei näita, sellega peate lihtsalt arvestama, et trükiprotsessis lõigatakse 3mm maha
Photoshop automaatselt bleedi ei näita, peate lihtsalt arvestama, et kujunduse igast servast lõigatakse 3mm maha.

Enda töö hõlbsustamiseks võite lisada joonlaua (ruler) 3mm servast
Enda töö hõlbsustamiseks võite lisada joonlaua (ruler) 3mm servast.

3. Kontrollige trükifaili Enne trükise saatmist trükikotta veenduge, et teie pdf-trükifail sisaldab lõikevaru ja vastab trükikoja esitatud nõuetele. Kokkuvõte Bleed ehk lõikevaru on trükise disainis ja tootmises oluline kontseptsioon. See tagab toote ühtlase ja professionaalse välimuse ning väldib ebameeldivaid üllatusi. Olge küljendades hoolikad ja kasutage KINDLASTI bleedi, et saavutada parim tulemus.

141 views0 comments
bottom of page